Влизането на българската държава в сделката за ЧЕЗ е невъзможно до приключване на арбитража, от който чешката компания няма намерение да се откаже, става ясно от думите на председателят на Надзорния съвет на дружеството в Чехия Вацлав Пачеш пред БНР.

Пачеш разказа, че на срещата между ръководството на ЧЕЗ и Гинка Върбакова от "Инерком" са били приготвени документите за компетентните органи, по-специално Комисията за защита на конкуренцията.

"Другият въпрос, която е бил обсъждан, е възможността българската държава да влезе в сделката и може би да притежава голяма част от активите. Това е голям проблем заради арбитража с българската държава. Разбира се, ако българската държава придобие активите, които ние продаваме, това ще бъде сериозен правен проблем. Въпреки това правните екипи започнаха работа и резултатът ще бъде ясен след седмица, две или може би повече. Тъй като наистина това е много сложен правен казус, той беше отложен, но екипите и на двете компании работят по него", каза той.

И допълни: "Доколкото знам, българската държава може да бъде допусната да закупи ЧЕЗ България или поне по-голямата част от активите, но само когато арбитражът е приключен".

Пачеш бе категоричен, че няма вариант ЧЕЗ да се откаже от арбитража, за да може сделката да бъде осъществена. "Доколкото знам, арбитражът е за много голяма сума пари - много по-голямата, отколкото сделката с "Инерком".

Пачеш допусна още, че сделката с "Инерком" може и въобще да не бъде осъществена.

"Има изтичане само на един документ, в който се съдържа информация за финансовите институции, които биха осигурили заем за "Инерком", за да закупи активите на ЧЕЗ. Във вестниците прочетох, че заради натиска две български банки са се оттеглили. Става дума за натиск от българското правителство. Ако това наистина е вярно, аз се опасявам, че всичко ще отиде на вятъра. Страхувам се, че "Инерком" няма да успее да си осигури средства, за да плати активите на ЧЕЗ България. Тогава, мисля, че има други компании, които искат да закупят българските активи. Доколкото знам, интерес има от "India Power" и от "Енерго про" - това е друга чешка компания. Все още има интерес да закупят целия бизнес в България, особено индийската компания".

"Лидови новини": Две български банки финансират сделката за ЧЕЗ

"Лидови новини": Две български банки финансират сделката за ЧЕЗ

Те участват с общо 260 милиона евро, твърди изданието

Ръководителят на Надзорния съвет коментира и желанието на компанията да се изтегли от България. Той заяви директно, че "премиерът на България Бойко Борисов не иска ЧЕЗ да работи в страната", като припомни оставката на първия кабинет на Борисов и напрежението покрай цената на тока.

"Доколкото знам, някои от законовите ангажименти, поети от българското правителство, не са съвсем изпълнени. Заради това ЧЕЗ загуби пари и затова постепенно изгуби интерес да прави бизнес в България. Аз обаче не съм толкова отдавна в компанията. Знаете, че аз се присъединих по-късно към нея. Когато това се случи, заварих тази ситуация. Информираха ни, че ръководството на ЧЕЗ смята, че губи пари заради действията на правителството и че просто трябва да си тръгне от страната. Смисълът на всичко беше, че българското правителство и специално премиерът Бойко Борисов не искат ЧЕЗ изобщо да бъде в България", коментира той.

И допълни: "Сега премиерът Борисов е отново на власт и вероятно присъствието на ЧЕЗ вероятно не му се нрави - на него и на неговите хора. Ето защо за ЧЕЗ става много трудно да прави бизнес в България".