Русия е изнесла за Китай през 2023 г. риба и морски продукти на обща стойност 2,9 милиарда долара, което е рекорд за този вид хранителни продукти. Това съобщава центърът "Агроекспорт" към руското Министерството на земеделието, позовавайки се на данни от ITC Trade.

По-конкретно, при износа за втората по големина икономика в света, по-голямата част от доставките са от замразената риба (на стойност 1,6 милиарда долара) и на ракообразни (на стойност 1,2 милиарда долара). Това представлавят съответно дял от 55% (замразена риба) и от 42% (ракообразни).

Гигантска риба тон беше продадена на търг в Токио - цената й наближава най-скъпите жилища в София

Гигантска риба тон беше продадена на търг в Токио - цената й наближава най-скъпите жилища в София

Това е четвъртата най-висока цена при този търг

Доставките на рибни филета от Руската федерация за Китай са се увеличили през миналата година 2,4 пъти, до 58 млн. долара във финансово изражение. Техният дял обаче е 2%, аизносът на други рибни продукти е 1%.

По данни на "Росриболовство", общият обем на износа на риба и морски продукти от Руската федерация през 2023 г. е 2,2 милиона тона, което е с 12% повече от 2022 година. При това, само за Китай са изнесени 1,21 милиона тона, което представлава почти 55% от износа на тези руски хранителни продукти.

Американската Trident Seafoods обвини руските си конкуренти в дъмпинг на цените на сьомгата на световния пазар

Крупна американска риболовна компания обвини руските си конкуренти в дъмпинг на цените на световния пазар

Цената на розовата сьомга на международните пазари е спаднала до нивата от 1990 година