Компанията за недвижими имоти CK Asset Holdings на Ли Ка-шинг, който е най-богатият човек в Хонконг, купува британската верига заведения Greene King, плащайки голяма премия към цената.

Стойността на сделката е 4,6 милиарда паунда или 5,6 милиарда долара. Дружеството от Хонконг предлага 850 пенса или 1,03 долара за акция, което е с 51% повече от стойността на акциите на Green King в петък, пише CNN.

"Стратегията на CKA е да търси фирми със стабилен и устойчив бизнес и възможности за генериране на парични потоци", заявява Джордж Колин Магнус, председател на звеното в CK Asset за придобиванията, като допълва, че британският сектор с кръчмите и пивоварните отговаря на тези характеристики.

Greene King e основана през 1799 година. Компанията управлява повече от 2700 кръчми, ресторанти и хотели в Англия, Уелс и Шотландия, където дава работа на близо 38 000 души. Годишните приходи на компанията възлизат на 2,2 милиарда паунда или 2,7 милиарда долара.

CK Asset Holdings е една от най-добрите компании в сектора на недвижимите имоти в Хонконг. Ли е старши съветник в компанията от 2018 година, когато се оттегля от бизнеса, който е изградил. Той обаче е отстъпил на семейството си само 32% от бизнеса.