Най-голямата банка в Дубай - Emirates NBD PJSC, е потвърдила, че води преговори с руската "Сбербанк" за придобиването на подразделението й в Турция Denizbank, съобщава Bloomberg.

"Разговорите все още са на много ранен етап и няма сигурност, че транзакцията ще бъде извършена", посочват в свое официално съобщение от финансовата институция.

"Emirates NBD рутинно оценява потенциалните възможности на различните пазари допълнителна информация ще даде само ако има съществено развитие", се казва още в него.

"Сбербанк" купи турската Denizbank от Dexia през 2012 година в споразумение за 3,5 милиарда долара. Банката е деветата най-голяма в южната ни съседка по активи.

Според информацията ръководството на руската финансова институция води преговори и с други възможни купувачи от Персийския залив.

"През 2012 година, когато "Сбербанк" имаше излишък от капитал, тя го похарчи с цел неограничен растеж, чрез покупката на активи в Турция и Европа. Стратегията на банката обаче не се оказа толкова добра и сега тя изглежда променя фокуса си", коментира анализаторът от "ВТБ Капитал" Михаил Шлемов.