Глобалната инвестиционна компания CVC Capital вече официално ще бъде новият собственик на най-големия производител на млечни продукти у нас. 

Дружеството се е споразумяло за придобиването на гръцката Vivartia Holdings  в сделка за 600 милиона евро, съобщава местното издание Kathimerini. От своя страна последната е собственик на българската "Обединена млечна компания" (ОМК).

Споразумението е било одобрено от настоящия собственик на Vivartia Holdings - Marfin Investment Group (MIG).

Според договорените условия, 175 милиона евро ще бъдат платени кеш, от които 161 милиона евро ще получи MIG, а останалите ще бъдат разпределени между минотарните акционери. Сумата включа още 425 милиона евро под формата на дългове.

Новината за разговорите между CVC Capital и MIG се появи през октомври. Тогава стана ясно, че компанията ще придобие дела на групата от 92,1% във Vivartia Holdings.

Гръцкият производител е сред водещите в южната ни съседка в хранителната индустрия. Дружеството има дейност в три направления - производство на млечни продукти и напитки под марките Delta и UMC, на замразени храни и на услуги в хранителния сектор.

Българската "Обединена млечна компания", която произвежда марките "Верея", "Русалка", "Фибела" и "Ханско", стана част от групата на Vivartia през 2007 година. Сделката тогава беше за 18,7 милиона евро. Компанията е наследник на няколко мандри в страната, функциониращи от края на 50-те години у нас.

Към 2019 година ОМК отчита приходи от 88,4 милиона лева. Считано от края на миналата година за компанията у нас работят малко над 500 души.

CVC Capital иска да купи собственика на "Обединена млечна компания"

"Верея" и още три марки млека у нас ще имат нов собственик

Сделката може да се очаква в началото на ноември