PayPal, търсейки начин да увеличи клиентите си извън САЩ, е постигнала сделка да купи iZettle - европейският отговор на компанията за мобилния плащания Square.

Това ще бъде най-голямото придобиване на компанията - на стойност около 2,2 милиарда долара, пише The New York Times.

"Малките компании са двигателят на световната икономика и ние продължаваме да разширяваме платформата си, за да им помогнем да са конкурентноспособни", казва главният изпълнителен директор на PayPal Дан Шуман.

Това е поредната обещаваща европейска компания, която се продава на по-голямо американско дружество. Amazon, Apple, Google, Facebook и Microsoft използваха придобивания в региона, за да се сдобият с обещаваща технология и висококвалифицирани инженери.

Минали сделки включват покупката на лондонския стартъп за изкуствен интелект DeepMind от Google, сделките на Microsoft за Skype и Mojang - шведският разработчик на популярната видеоигра Minecraft, както и покупката на Shazam от Apple, която все още не е получила разрешение от регулаторите.

Тенденцията се оказва проблем за европейските политици, които имат желание да развият местния технологичен сектор, който изостава далеч от САЩ и Китай.

Създадена преди осем години в Стокхолм, iZettle започва работа като производител на продукти като четци за кредитни карти.

Миналата седмица iZettle подаде документи за IPO с амбицията за оценка от 1,1 милиарда долара. Сред настоящите ѝ инвеститори са Mastercard и American Express.