Енергийният гигант BP Plc постигна споразумение за продажбата на петрохимическия си бизнес на британската компания Ineos Ltd. Сделката е на стойност $5 млрд. и е още една стъпка в плана на BP за намаляване на въглеродния отпечатък на компания, пише The Wall Street Journal. Сделката ще подкрепи и баланса на BP.

Продажбата кара BP да изпъква сред конкурентите си като Shell и Exxon, които увеличават петрохимическия си бизнес. Очаква се петрохимикалите да са най-големият двигател на търсенето на петрол през следващите години, съставлявайки една трета от растежа до 2030 г., според Международната агенция по енергетика (МАЕ). BP посочва, че развитието на това подразделение би отнело значителни ресурси. То е по-малко от бизнеса на конкурентите на компанията.

От началото на пандемията това е първата мултимилиардна сделка на петролен гигант. Индустрията е изправена пред ръст на производството на Саудитска Арабия и срива на търсенето. Цените на черното злато загубиха над една трета от стойността си от началото на годината.

След новината акциите поскъпнаха с 2,6%.

Мрачна прогноза за петролната индустрия: Търсенето на горива спира да расте след 2031 г.

Мрачна прогноза за петролната индустрия: Търсенето на горива спира да расте след 2031 г.

Автомобилите и камионите отговарят за 40% от петрола по света, а скоро те ще се нуждаят все по-рядко от него

Сделката означава, че BP ще достигне целта си за продажба на активи от $15 млрд. с година по-рано. Сред конкурентите си, британската компания има една от най-високите задлъжнялост спрямо размера ѝ.

Като част от сделката Ineos, една от най-големите компании в петрохимическата индустрия, ще плати депозит от $400 млн. и още $3,6 млрд. при приключване на сделката, което се очаква да се случи до края на годината. Оставащите $1 млрд. ще бъдат платени до края на юни 2021 г.

Ineos е основана през 1998 г., а нейн мажоритарен собственик е британският милиардер Джим Ратклиф, един от най-богатите на Острова.

По-рано този месец BP съобщи, че намалява с 14% служителите си.