Сделката за продажба на 30% от полската петролна рафинерия в Гданск на саудитската компания Saudi Aramco, сключена през 2022 г., трябва да бъде отменена, смята вицепремиерът на Полша Владислав Косиняк-Камиш.

По думите му, предишната власт в страната е постъпила неправилно, като са дали на чуждестранен инвеститор "национално богатство".

В края на 2022 година, най-голямата полска нефтопреработвателна компания (рафинерия) Orlen, сключи споразумение за продажба на 30% дял от рафинерията в Гданск на държавната петролна компания на Саудитска Арабия - Saudi Aramco, която е най-голямата в света.

Печалбите на Saudi Aramco продължават да "потъват"

Печалбите на най-голямата в света петролна компания продължават да "потъват"

Каква е основната причина

Така Saudi Aramco придоби 30% дял в рафинерията, вкл. 100% от нейния бизнес "на едро" и 50% от бизнеса свързан със самолетно гориво на BP Europa SE, която има дейност на седем полски летища.

Настоящата власт в Полша, както отбелязва полското издание BiznesAlert, започна разследване на въпросната сделка и търси възможност за нейното прекратяване.

Конкретен повод за това е информация, че делът в петролната рафинерия в Гданск е продаден с 1,25 млрд. долара под пазарната му стойност. В тази връзка, вицепремиерът Косиняк-Камиш смята, че е необходимо да се създаде специална комисия, която да провери законността на сделката със Saudi Aramco.

Полша обяви основния си доставчик на оръжие за 2023-а - какво въоръжение е закупила

Полша обяви основния си доставчик на оръжие за 2023-а - какво въоръжение е закупила

Средствата за отбрана на страната достигнаха 4% от БВП