Полша подписа договор със Съединените американски щати за въздушната противоракетна система Patriot, предаде Bloomberg. Стойността на споразумението е 4,75 милиарда долара и е най-голямата военна сделка в историята на източноевропейската държава.

Производителят на системата Raytheron Co. ще започне доставка на системите през 2022 година. Споразумението идва дни след координираното експулсиране на над 100 руски дипломата от 24 нации.

"Това е исторически момент", каза президентът Анджей Дуда. "Снабдяваме полската армия с най-напредничавата защитна система в света".

Варшава се притеснява от експанзиционната политика на Русия спрямо източна Европа. В Полша, която има обща граница с Русия, има разположени американски войници.

На 23 март Полша подписа и две офсетови сделки с Raytheon и Lockheed Martin Corp., с които да увеличи участието на полски компании в замяна на покупка на системите. Десетгодишната сделка с Raytheon е на стойност около 66 милиона долара, а с Lockheed Martin за сервизиране на самолетите F-16 е около 172 милиона евро.