Полската група за електронна търговия Allegro закупува чешкия онлайн търговец на дребно Mall Group за 881 милиона евро ($1,02), предаде Reuters. Амбицията на компанията е създаването на огромна регионална платформа, която да се превърне в лидер в Европа.

От Allegro обявиха, че ще придобият активи за електронна търговия на Mall Group и логистичните активи на WE|DO от инвестиционната група Rockaway Capital на Якуб Хаврлант, PPF Group, както и EC Investments на Даниел Кретински и Патрик Ткач.

Оперирайки в Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия и Полша, придобитата компания ще получи по-широк достъп до пазара на дребно в Европа. Очакваните клиенти са около 70 милиона души.

Онлайн търговията в България ще надхвърли €1 милиард тази година

Онлайн търговията в България ще надхвърли €1 милиард тази година

Как да пазаруваме сигурно и какво купуваме най-често онлайн?

"Купувачите ще се възползват от подобрения избор, от цена и удобство, докато съвместна база с около 135 000 търговци ще може да продава навсякъде", коментира в изявление главният изпълнителен директор на Allegro Франсоа Нуитс.

Лидерската позиция на Allegro в Полша беше подложена на сериозно изпитание след навлизането на онлайн групата за търговия на дребно Amazon и Shopee тази година. Сега от полската компания смятат, че сделката ще им даде достъп до трансграничното изпълнение на WE|DO.

Придобитият бизнес отчита брутна стойност на стоките (GMV), широко наблюдавана цифра за представянето на индустрията за електронна търговия, от 4,3 милиарда злоти през фискалната година, приключила през март. Крайната цена може да бъде увеличена с до 50 милиона евро въз основа на конкретни краткосрочни цели. Очаква се сделката да бъде окончателно финализирана през втората половина на 2022-а година.

Alibaba изпреварва Amazon в Източна Европа

Alibaba изпреварва Amazon в Източна Европа

Компанията удвоява субсидиите за транспорт за тазгодишния "Ден на самотните сърца"