Според световен доклад за плащанията в глобален мащаб дигиталните разплащания ще бъдат най-предпочитани от потребителите, а електронната търговия трябва да следва трендовете и да предоставя бърз и лесен начин за разплащане. Това заяви един от лекторите на конференцията на DIGI PAY Жанет Найденова в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Все още българските потребители обаче обичат да плащат в кеш.

"Статистиката сочи, че преди две години нас 70% от плащанията в онлайн търговията е с наложен платеж. 2020 година обаче промени доста навиците на потребителите. Дойдоха и много нови потребители, които закупуваха за първи път онлайн. Сегашни проучвания сочат ръст с плащане на дебитни и кредитни карти от над 160% през 2020 година, спрямо 2019 г. Тази тенденция ще продължи, защото когато един потребител разбере колко бързо, надеждно и сигурно е плащането с карта, той продължава да плаща в електронния магазин, в който е въвел своите данни", казва Найденова.

С увеличаване на дигиталните плащания обаче, нарастват апетитите за хакерските атаки, за кражба на самоличност. Беше въведена нова регулация за задълбочено идентифициране на потребителите, които притежават дебитни и кредитни карти, така че сигурността обхваща поне два от трите параметри, които се разглеждат в този начин на сигурност, заяви експертът.

Според Найденова най-големият процент на кражби на самоличност е от теглене на банкомат. "Използването на кеш носи най-големите рискове", категорична е тя.

По думите й много българи все още получават заплатата си в кеш и нямат избор. "С превеждането на доходите на хората по банков път, икономиката ще се изсветли, ще помогне на хората да бъдат по-сигурни и да използват сигурни начини на плащане.

"Ако погледнем как се развива нашия пазар през последните пет години, ръстовете на онлайн търговията са между 22%-35%. Подобни ръстове няма в европейския и световния пазар. Ние се движим бързо, за да догоним нивото на развитие на онлайн търговията".

По думите й 2020 година обемът на пазара достига 970 милиона евро, а за тази се очаква ръст от 29%. "Онлайн търговията ще надхвърли 1 милиард евро в България. Развиваме се и се опитваме да догоним развитие пазари в Европа", смята тя.

Заедно с пандемията навлязоха нови онлайн категории, които имат ръст над 100%, но има и други категории с много голям спад, като туристически пакети.

Какво купуваме най-често онлайн?

Първите няколко месеца на пандемията има застой в категорията номер едно - мода. Тази категория обаче след средата на годината набра скорост. Виждат се нови онлайн категории, като например закупуване на хранителни стоки, мебели за дома, спортни стоки като малки спортни уреди, електроника и други.

"Това, което ще се появи на пазара са цифрови продукти, като онлайн програми, обучения, софтуер и други".

В електронната търговията се вижда и влиянието на зелената вълна. Потребителите все повече избират магазини, със стоки и услуги щадящи природата и това ще бъдат предпочитани продукти в бъдеще.