В химическия сектор се задават преговорите за поредната мега сделка през 2015 г. След като гигантът Monsanto предложи цена от 45 млрд. долара за придобиването Syngenta, а фармацевтичната корпорация Pfizer се договори за сливането с Allergan, дойде време за ново споразумение. Този път то може да бъде осъществено между мултинационалната химическа компания Dow Chemical и конкурента й в тази сфера DuPont, пише Reuters.

Ако двете фирми успеят да се договорят за сливане, в комбинация те ще създадат корпорация, възлизаща на 120 млрд. долара. Това обаче може да ги принуди да се откажат от част от бизнеса си, за да бъде осъществена сделката.

Освен това тя трябва да бъде одобрена от властите в няколко различни държави. В случай, че те дадат съгласието си, суперкомпанията ще трябва да раздели различните си дейности. Анализатори смятат, че най-вероятният вариант е да бъдат отделени производството на специализирани продукти от това на агрохимически.

От друга страна изпълнителният директор на Dow Андрю Ливърис и този на DuPont Едуард Брийн ще трябва да заемат двата най-високи поста в бъдещата корпорация. Според запознати с казуса окончателните параметри на сделката може да бъдат договорени в следващите дни.