Преразпределението във фармацевтичния сектор продължава в последните дни на годината. Поредната сделка в сферата е на GlaxoSmithKline, която ще купи бизнеса за медикаменти срещу СПИН на Bristol-Myers Squibb за 1,4 млрд. долара или 939 млн. паунда, пише BBC.

С поредното споразумение общият размер на сливанията и придобиванията в сектора нарасна до 677,5 млрд. долара, като е с 64% по-голям от този за предходната година.

Към момента рекорда за най-скъпа сделка държи американската компания Pfizer, която се договори за закупуването на европейския производител на ботокс Allergan за 160 млрд. долара.

След осъществяването на сделката Pfizer ще изпревари значително конкурента си на американския пазар Merck&Co. Продажбите на фармацевтичния гигант ще скочат до 60 млрд. долара годишно, като тези на другия голям играч в Щатите възлизат на 40 млрд. долара. Освен това сливането ще е най-голямото през 2015 г. пред придобиването на бирения гигант SABMiller Plc Anheuser-Busch InBev за 107 млрд. долара.

Тази седмица пък стана ясно, че AstraZeneca Plc ще стане собственик на 55% от акциите на Acenta Pharma BV на стойност от 4 млрд. долара.