Румънската компания Nuclearelectrica и канадската компания Canadian Nuclear Partners (CNPSA) подписаха дългосрочно рамково споразумение на обща стойност около 240 млн. евро, за подготовка и реализация на проект за модернизация на първи блок на АЕЦ „Черна вода“ (окръг Констанца). Това се казва в съобщение на румънската Nuclearelectrica.

„Това рамково споразумение представлява важна стъпка към завършването на модернизацията на първи блок на АЕЦ „Черна вода“ в съответствие с установените етапи на развитие“, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС. Съгласно споразумението, CNPSA - която е филиал на компанията Laurentis Energy Partners (Laurentis) - ще предостави на Nuclearelectrica услуги по управление на проекта, техническа поддръжка, консултантски услуги, ще осигури професионално обучение за модернизацията на централата.

както и ще извърши организация и координация на пускането в експлоатация на първи блок на АЕЦ преди възобновяване на търговската му експлоатация. Nuclearelectrica, в която румънската държава притежава дял от 82,5%, е националната компания на страната за производство на електроенергия, на топлинна енергия, както и за ядрено гориво.

Компанията е оператор на АЕЦ „Черна вода“, която е с два действащи атомни реактора, създадени по канадската технология Candu. АЕЦ „Черна вода“ произвежда около 20% от електроенергията в Румъния.

Новият реактор на румънска "Черна вода" ще струва между 3 и 3,5 милиарда евро

Новият реактор на единствената румънска ядрена централа ще струва между 3 и 3,5 милиарда евро

Nuclearelectrica: До 10 години Румъния ще има трети реактор и вероятно ще работи за четвърти такъв