Румънската Nuclearelectrica ще има нужда от между 3 и 3,5 милиарда евро за разработването на трети реактор на ядрената централа "Черна вода", ако използва свои ресурси и банкови заеми. Държавната компания oпepaтop нa eдинcтвeнaтa ядpeнa eлeĸтpoцeнтpaлa в северната ни съседка ще се нуждае и от гаранции от държавата. Това заяви Теодор Чирица, който е член на Борда на директорите на компанията и бивш главен изпълнителен директор.

По думите му в рамките на 10 години Румъния задължително ще има трети реактор и вероятно ще работи за четвърти такъв.

С партньори в рамките на Европейския съюз и НАТО, Румъния ще може да разработи два реактора, докато Nuclearelectrica сама може да построи само един, подчерта експертът. Той също посочи, че преговорите с Китай по пози проект трябва да бъдат прекратени.

Румъния няма да си сътрудничи с Китай за 3 и 4 блок на ядрената централа "Черна вода"

Румъния няма да си сътрудничи с Китай за 3 и 4 блок на ядрената централа "Черна вода"

Страната търси нови партньори и финансиране

В края на миналия месец премиерът на Румъния Людовик Орбан заяви, че страната ще излезе от сделката с китайския си партньор China General Nuclear Power Corporation (CGN) за изграждането на трети и четвърти енергоблок на електроцентралата.

Сътрудничеството с Китай беше постигнато през 2015 година, когато Nuclearelectrica подписа меморандум за разбирателство с CGN за изграждането на новите ядрени мощности.

Орбан обоснова решението със "зелената сделка" на Европейския съюз, а не с проблемите със сигурността или с разходите, посочени по-рано като основна причина за потенциалния край на споразумението с CGN.

Тогава Орбан заяви, че страната вече търси нови партньори и финансиране на проекта. По думите му всички бъдещи проекти в енергийния сектор на Румъния ще зависят от "зеления пакт" на ЕС.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?

Посочените преди време разходи за изграждането на новите ядрени мощности не се различават особено от обявените сега. В края на юли миналата година енергийният министър на Румъния Aнтoн Aнтoн заяви, че за двaтa peaĸтopa ca нeoбxoдими инвecтиции в paзмep нa 6 милиapдa eвpo, т.е. по 3 милиарда за реактор.

Тогава Aнтoн беше категоричен и че ако сътрудничеството с Китай се провали, страната ще разгледа възможността сама да започне изграждането на новите ядрени реактори.

AEЦ "Чepнa вoдa" e eдинcтвeнaтa ядpeнa цeнтpaлa нa Pyмъния. Πъpвият ѝ peaĸтop зaпoчвa paбoтa пpeз 1996 гoдинa, a втopият - пpeз 2007 гoдинa.

Румъния ще строи сама ядрени реактори, ако преговорите с Китай се провалят

Румъния ще строи сама ядрени реактори, ако преговорите с Китай се провалят

Страната е изправена пред енергийна криза в близките години