Румъния сама ще строи ядрени реактори, ако разговорите с Китай се провалят. Това стана ясно от думите на енергийния министър на Румъния Антон Антон, цитиран от местния всекидневник Adevarul.

Антон поясни, че до края на годината Румъния трябва да постигне публично-частното партньорство с Китай за строителството на 3 и 4 блок на ядрената централа "Черна вода", но ако не бъде постигнато споразумение, Румъния ще инвестира сама чрез румънската държавна компания "Нуклеарелектрика".

По отношение на двата реактора министърът подчерта, че правителството е подписало споразумение с инвеститорите, което означава, че разговорите трябва да бъдат ускорени.

"Преговаряме за междуправителствено споразумение между Румъния и Китай. Не сме под натиск да приемем каквито и да е условия (неизгодни условия от китайските партньори - бел. ред.). Трябва да платим нормална цена, а не надута такава. Нуждаем се от резервно решение. Ако нямаме положителни резултати (при преговорите с китайците - бел. ред.), тогава резервният план е Румъния сама да построи реакторите си", заяви Антон.

За двата реактора са необходими инвестиции в размер на 6 милиарда евро.

Pyмъния, ĸoятo в пpoдължeниe нa дeceтилeтиe paзнищвa дaли дa инcтaлиpa нoви peaĸтopи в цeнтpaлaтa AEЦ "Чepнa вoдa", нaмиpaщa ce нa пopeчиeтo нa Дyнaв, пpeз мeceц мaй пoдпиca пpeдвapитeлeн дoгoвop c Kитaйcĸaтa нaциoнaлнa ядpeнa ĸopпopaция (СNNС). Cтpaнитe пo дoгoвopa вce oщe нe ca ce paзбpaли oĸoнчaтeлнo зa финaнcиpaнeтo и вpeмeвaтa paмĸa.

АЕЦ "Черна вода" е единствената ядрена централа на Румъния. Първият и реактор започва работа през 1996 година, а вторият - през 2007 година.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?

Междувременно правителството на страната, което притежава мажоритарен дял в енергийния комплекс Oltenia, не даде мандат на ръководството на компанията да започне преговори за изграждането на нов топлоелектрически комплекс в град Ровинари, където се намира един от най-големите ТЕЦ-ове на страната. В околността има повърхностни и подземни мини.

Предполага се, че проектът за новия комплекс ще бъде разработен в рамките на публично-частно партньорство с китайска група.

Това не е първият път, в който проектът се отлага, пише Economica.net. През 2012 година China Huadian Engineering спечели търга за изграждане на електроцентрала на въглища с мощност 600 MW в Ровинари. Цената на проекта се оценяваше на 1 милиард евро. Първите преговори започнаха през същата година, но бяха прекъснати през 2016 година. В края на миналата 2018 година преговорите бяха възобновени.

Европейската комисия наскоро призова Румъния да преразгледа енергийните си и еко планове. ЕК поиска от Букурещ също така страната да увеличи потреблението на енергия от възобновяеми източници от 27,9% до 34% в рамките до 2030 година.

Това обаче не обезсмисля желанието на страната за подмяна на топлоцентралите.

По данни на глобалната консултантска компания ICIS Румъния скоро рязко ще намали мощностите си. В рамките на следващото десетилетие ICIS прогнозира 60% спад на инсталирания капацитет в електроцентралите на въглища и 45% в газовите централи в Румъния. Капацитетът за производство на възобновяеми източници ще се развива бавно, предвид това, че правителството си е поставило ниска цел. Това означава, че страната има нужда от изграждането на нови централи.

Последната въглищна централа ще бъде построена скоро

Последната въглищна централа ще бъде построена скоро

Енергийната индустрия, с финансовите си решения, предрича скорошен край на тази ера