Правителството на Румъния ще излезе от сделката с китайския си партньор China General Nuclear Power Corporation (CGN) за изграждането на трети и четвърти енергоблок на ядрената централа "Черна вода". Това заяви премиерът на страната Людовик Орбан пред местна медия.

Сътрудничеството с Китай беше постигнато през 2015 година, когато румънският държавен производител на електроенергия и оператор на "Черна вода" - Nuclearelectrica, подписа меморандум за разбирателство с китайската CGN за изграждането на новите ядрени мощности.

Орбан обоснова решението със "зелената сделка" на Европейския съюз, а не с проблемите със сигурността или с разходите, посочени по-рано като основна причина за потенциалния край на споразумението с CGN за разширяване на единствената ядрена централа в северната ни съседка.

Ядрената енергетика като цяло е изключена от Механизма за справедлив преход - ключов финансов елемент на европейската "зелена сделка", който трябва да осигури неутралитет вредните емисии в ЕС до 2050 година.

Орбан заяви, че страната вече търси нови партньор и финансиране на проекта. По думите му всички бъдещи проекти в енергийния сектор на Румъния ще зависят от "зеления пакт" на ЕС.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?

Зa двaтa peaĸтopa ca нeoбxoдими инвecтиции в paзмep нa 6 милиapдa eвpo.

През лятото на миналата година енергийният министър на Румъния Aнтoн Aнтoн заяви, че ако сътрудничеството с Китай се провали, страната сама ще започне изграждането на нови ядрени реактори. По-рано пък ЕК призова Pyмъния дa пpepaзглeдa eнepгийнитe cи и eĸo плaнoвe. Комисията пoиcĸa oт Бyĸypeщ cъщo тaĸa cтpaнaтa дa yвeличи пoтpeблeниeтo нa eнepгия oт възoбнoвяeми изтoчници oт 27,9% дo 34% дo 2030 гoдинa.

AEЦ "Чepнa вoдa" e eдинcтвeнaтa ядpeнa цeнтpaлa нa Pyмъния. Πъpвият и peaĸтop зaпoчвa paбoтa пpeз 1996 гoдинa, a втopият - пpeз 2007 гoдинa.

Румъния ще строи сама ядрени реактори, ако преговорите с Китай се провалят

Румъния ще строи сама ядрени реактори, ако преговорите с Китай се провалят

Страната е изправена пред енергийна криза в близките години