Русия и Китай подписаха най-големия досега договор за доставка на зърно на обща стойност около 25,7 млрд. долара. Това съобщи пред ТАСС лидерът на инициативата "Нов сухопътен зърнен коридор" Карен Овсепян по време на бизнес форума, проведен в Пекин в навечерието на откриването на третия международен форум "Един пояс - един път".

"Подписахме един от най-големите договори в историята на Русия и Китай - за почти 2,5 трилиона рубли (около 25,7 милиарда долара) - за доставка на зърнени култури вкл. бобобови и маслодайни, в обем общо 70 милиона тона в рамките на 12 години", казва Овсепян. Това означава на практика, че средно годишно в следващите 12 години, Русия ще получава от износ на зърнени култури за Китай над 2,1 млрд. долара.

Овсепян отбелязва, че тази инициатива ще допринесе за нормализиране на експортната структура в рамките на "Един пояс, един път". "Ситуацията е такава, че Русия определено замества "с лихвите" загубените обеми зърно от украинския износ за сметка на Сибир и Далечния изток", подчертава Овсепян.

Той също така анонсира предстоящото стартиране на сухопътната зърнена инициатива. "В края на ноември - началото на декември на среща на правителствените ръководители на Русия и Китай ще бъде подписан междудържавен договор за "Нов сухопътен зърнен коридор", посочва още той.

Понижиха прогнозите за реколтата от зърно и маслодайни култури в ЕС

Понижиха прогнозите за реколтата от зърно и маслодайни култури в ЕС

Царевицата е основният потърпевш заради силната суша в южните части на Европа