Компанията ACG на руския предприемач Артем Волинец, специализирана в сливания и придобивания (SPAC), сключи договор за придобиване на два рудника в Бразилия за общо 1 млрд. долара. Бившият шеф на компанията "En+" Артем Волинец, купи никелов и меден рудник в Бразилия за общо 1 милиард долара, съобщи "Комерсант".

Съгласно условията по сделката, ACG ще придобие никеловия рудник "Санта Рита" и медния рудник "Сероте" от инвестиционни фондове, консултирани от Appian Capital.

Компанията на бизнесмена планира да доставя никелов сулфид и меден концентрат в Европа и не само, за по-нататъшна преработка. Краен потребител на продукцията ще бъдат автомобилни заводи.

В бъдеще никеловият сулфид и медният концентрат от тези рудници ще бъдат доставяни за преработка в Европа и Северна Америка, а след това - на автомобилостроители за производство на (електрически) превозни средства. Сделката е подкрепена от швейцарската търговска компания Glencore.

По мнението на анализатори, начинанието има (големи) шансове за успех, въпреки по-високата себестойност на продукцията, в сравнение с подобни проекти в Русия.

ExxonMobil изхарчи милиарди за търсене на петрол край Бразилия, но не откри такъв

Американски петролен гигант изхарчи милиарди за търсене на петрол край Бразилия, но не откри такъв

Мащабният проект е започнал от 2017 година