Една от най-големите износителки на петрол в света - Саудитска Арабия, се кани да продаде малка част от своя дял в държавния гигант в индустрията и най-скъпата компания в света Saudi Aramco. Кралството планира да избере за купувач "водеща глобална енергийна компания", която да получи участие в дружеството, чиято пазарна капитализация възлиза на над 1,8 милиарда долара.

По думите на принц Мохамед бин Салман Рияд разглежда възможности за потенциална продажба на 1% от акциите в Aramco - сделка, изчислявана на 19 милиарда долара. Престолонаследникът не посочва с коя или кои компании се водят преговори, но казва, че сделката ще стане факт в следващите две години, пише Bloomberg.

"Не искам да давам никакви обещания за финализиране на сделки, но има дискусии, които се водят в момента, за придобиването на 1% с една от водещите енергийни компании в света", посочва Мохамед бин Салман в интервю за саудитска телевизия.

"Сделката би била много важна за засилване на продажбите на Aramco в страната, от която тази компания идва", допълва той.

 Saudi Aramco изгуби короната на най-печеливша компания в света след 44% срив на печалбите

Saudi Aramco изгуби короната на най-печеливша компания в света след 44% срив на печалбите

В основата на спада са по-ниските цени на петрола и ограниченията, наложени от пандемията

Според данните на Bloomberg Китай е най-големият купувач на петрол от Саудитска Арабия. Близо 30% от износа на кралството през последния месец е бил за азиатската държава. Вторият пазар по големина за страната е Япония.

Евентуална сделка за продажбата на 1% от Saudi Aramco ще донесе свеж капитал за Саудитска Арабия и ще помогне на страната по пътя към диверсификация на икономиката ѝ.

Първата стъпка към това беше направена през 2019 година с първичното публично предлагане на акции на гиганта. Тогава на борсата в Рияд бяха продадени около 2% от книжата на дружеството, като привлеченият капитал беше в размер на близо 26 милиарда долара.

Най-големият борсов дебют в историята: Aramco набра $25,6 милиарда

Най-големият борсов дебют в историята: Aramco набра $25,6 милиарда

Държавната петролна компания бе оценена на $1,7 трилиона и става най-скъпата публична в света