Saudi Aramco набра $25,6 милиарда в рамките на най-голямото първично публично предлагане на акции в историята, предава Bloomberg. Държавният петролен гигант бе оценен на $1,7 трилиона, с което се превръща и в най-скъпата публична компания в света. Цената за една акция достига 32 реала ($8,53). Общо, инвеститорите отправиха предложения на стойност $119 милиарда. Оценката е горния край на определения ценови диапазон от между 30 и 32 реала.

За принц Мохамен бин Салман продажбата означава значима финансова помощ за амбициозния му план да трансформира икономиката на Саудитска Арабия. Самият план бе забавен заради проблеми у дома: включително недоволство срещу акцията срещу богаташите, както и в чужбина заради убийството на журналиста Джамал Кашоги и войната в Йемен.

Първичното публично предлагане в крайна сметка изглежда далеч по-различно от прогнозираното от принца, когато представи за първи път идеята през 2016 г. Планът тогава бе Рияд да получи до $100 милиарда от продажбата на акции в най-печелившата компания в света. В крайна сметка Aramco предложи едва 1,5 процента от акциите си и избра листване на местната борса, след като инвеститорите по света останаха скептични към надеждите за оценка от $2 трилиона.

Снимка 456125

Вместо това Aramco разчиташе на местни инвеститори и фондове от съседни държави. Очаква се най-богатите семейства в кралството - чиито членове бяха задържани в хотел Ritz-Carlton през 2017 г. - да са направили значителни покупки. Появи се и информация за държавни компании, които са пуснали облигации с цел да купят акции.

Все пак Aramco става най-скъпата публична компания в света, изпреварвайки Microsoft и Apple. Процедурата отваря една от най-потайните компании в света, чийто печалби помогнаха за покриване на разходите на кралството и управляващото семейство десетилетия наред.

Рияд направи всичко възможно, за да осигури успех на предлагането. Данъците на компанията бяха намалени три пъти, бе предложен най-големият дивидент в света и бонус акции за дребни инвеститори, които задържат вече купените.

Средствата от продажбата ще бъдат прехвърлени в Публичния инвестиционен фонд, който прави редица смели вложения: $45 милиарда във Vision Fund на SoftBank, $3,5 милиарда в Uber и планира футуристичен град за $500 милиарда.

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Саудитска Арабия продължава грандиозния план за цялостна промяна на икономиката си