Националната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco вече не е най-печелившата компания в света, след като пандемията COVID-19 предизвика хаос по отношение на търсенето на петрол през 2020 г., пише Business Insider.

Saudi Aramco обяви, че нетната й печалба през миналата година е спаднала с 44% до 49 млрд. долара. Причината за това са по-ниските цени на петрола и ограниченията, наложени от пандемията. Така петролният гигант отстъпва мястото си на най-печелившата публична компания в света за 2020 г. на Apple, която отчете около 59 милиарда долара печалба.

Според Aramco лошите резултати се дължат както на по-ниските цени на суровия петрол, така и на по-ниските обеми продажби.

От началото на годината обаче цената на суровината се е покачила с над 25%, а с възстановяването на икономиката и вдигането на ограничителните мерки се очаква, че ще има се покачване и на търсенето на нефт. По прогнози на Aramco цената за барел ще е от около 70 долара през втората половина на 2021 г.,

Миналата година търсенето на петрол беше силно ограничено, заради блокирането в редица страни по света.  Борбата с пандемията и ограничаването й доведе до намаляване на пътуванията по целия свят. Петролът за кратко стигна до отрицателни стойности и достигна -37 долара за барел, след като дисбалансът между предлагането и търсенето доведе до ограничени места за съхранение на стоката.