Най-голямата финансова група в България KBC Group вече официално приключи сделката за придобиването на Обединена българска банка (ОББ) и останалите дъщерни компании, които са под нейната шапка. Това стана след придобиването на 100% от дружеството "ОББ - Метлайф", която се сля с "ДЗИ - Животозастраховане".

По този начин компанията майка вече контролира най-голямата застрахователна група в страната, съобщиха от KBC на пресконференция. С приключването на сделката фирмата вече ще бъде преименувана на "ОББ Животозастраховане". 

"40% от "ОББ - Метлайф" не бяха уредени със сделката за групана на ОББ и не бяха обект на сделката. Сега обаче KBC държи 100% от дружеството. По този начин обединената компания стават най-големия застрахователен бизнес на пазара", заяви мениджърът на белгийската компания за България Петър Андронов.

По думите на главния изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков в момента клиентите на "ОББ - Метлайф" са около 400 хиляди, като те ще бъдат прехвърлени към ДЗИ до края на годината.

КЗК одобри сливането на "ДЗИ-Животозастраховане" и "ОББ-МетЛайф"

КЗК одобри сделката, която създава второто най-голямо животозастрахователно дружество

По последни данни пазарът е за 377 милиона лева

"60% от приходите на компанията са от продукти, които не са обвързани с банкови такива. Това са нови свежи клиенти за нашата група", коментира той като допълни, че целта на групата ще бъде постигането на двуцифрен ръст на приходите, както и на печалбата.

Чолаков обяви, че след завършването на сделката групата ще държи дял от 21% на пазара на животозастраховане и 11% - на общо такова. Общо двата сегмента заедно ще гарантират над 13 на сто от целия застрахователен пазар на ДЗИ.

Ръководителят на групата потвърди и че клиентите могат да очакват по-добри условия след обединението.

"Клиентите може да очакват по-добри условия и от гледна точка на обслужването, а при кръстосани продажби могат да имат и по-добри ценови условия и други предимства", заяви Чолаков.

Сделката за придобиването на ОББ от KBC Group беше обявена в края на 2016 година. Тя беше на стойност от 610 милиона евро и включи в белгийската група освен банката и лизинговото дружество "Интерлийз", както и няколко други дъщерни дружества.

По този начин компанията вече има 1,6 милиона клиенти и разполага с портфолио от 3,7 милиарда евро депозити и 3,3 милиарда евро кредити.

ОББ и Сибанк се сливат. Как ще се казва новата банка?

ОББ и Сибанк се сливат. Как ще се казва новата банка?

Новата финансова институция ще има 1.6 милиона клиенти у нас