Мания за придобивания в търсене на по-големи печалби обхвана бизнесът от Токио, през Париж, до Сан Франциско в началото на тази седмица. Тя започна рекордно, като само в понеделник официално бяха обявени сделки за над 70 милиарда долара, съобщава Bloomberg.

Най-голямата от тях е покупката на американския брокер TD Ameritrade Holding от Charles Schwab, изчислявана на 26 милиарда долара. Другите две големи сделки от вчера са придобиването от страна на европейския гигант на пазара на луксозни стоки LVMH, на швейцарския фармацевтичен производител Novartis и на японския конгломерат Mitsubishi.

Първата от тях, която е собственост на най-богатият човек на Стария континент Бернар Арно, ще добави в портфолиото си американската марка Tiffany срещу 16 милиарда долара. Novartis от своя страна купува биофармацевтичната американска компания Medicines в сделка за 9,7 милиарда долара.

LVMH официално купува американската Tiffany за $16 милиарда
Обновена

Най-богатият европеец официално купува американската Tiffany за $16 милиарда

Сделката бе официално обявена в понеделник

Придобиването на Mitsubishi е на енергийния пазар. Японският лидер обяви, че ще купи датското дружество, опериращо в сектора, Eneco срещу 4,1 милиарда евро.

"Докато сделките нямат еднаква цел, като компаниите вървят към тях в търсене на консолидация на дадена индустрия и диверсификация на приходите, има една обща нишка, която може да се забележи при тях. Това е опитът им да се възползват от по-евтиното финансиране, след като централните банки преминаха към нов режим на стимулиране", посочват от Bloomberg.

В резултат на обявените сделки световният индекс MSCI стигна най-високото ниво в историята си. Американските индекси S&P 500, Dow Jones Nasdaq се изкачиха близо до рекордни нива. Европейският Stoxx Europe 600 се изкачи до равнища, невиждани от май 2015 година, а японският Topix Index записа най-доброто си представяне от началото на тази година.