Футболната асоциация на Англия (ФА) може да продаде националния си стадион "Уембли" на частен инвеститор. Потенциалният нов собственик е бизнесменът Шахид Хан, а офертата е 500 млн. паунда, съобщават британски медии. Според споразумението ФА ще запази правата си върху Club Wembley, чиито бизнес, свързан с настаняване, се оценява на около 300 млн. паунда.

Хан има сериозни интереси в спортния бизнес, като е собственик на английския Фулъм и отборът от Националната футболна лига на САЩ Джаксънвил Джагуарс.

"Можем да потвърдим, че ФА получи оферта за закупуване на стадион "Уембли", се казва в изявление на ФА.

Преговорите все още са на ранен етап, но футболната централа ще настоява името на стадиона да продължи да включва думата "Уембли", независимо от условията на сделката.

Парите от евентуалната продажба ще бъдат вложени в масовия спорт, особено в нови футболни терени. Ако офертата на Хан бъде приета, тя ще помогне за изчистването на остатъка от дълга на ФА, взет за строежа на стадиона и ще освободи ФА от финансовата тежест да управлява съоръжението.

Построяването на новия "Уембли" струваше около 830 млн. паунда - значително повече от очакваното. През януари ФА обяви, че все още дължи 142 млн. паунда за стадиона, като изплащането на сумата трябва да приключи до 2024 г.  С капацитет от 90 000 зрители, "Уембли" е най-големият стадион във Великобритания.

Кандидат-собственикът подчерта, че стадионът ще остане "дом на английските национални отбори", а Фулъм ще продължи да играе на досегашния си стадион "Крейвън Котидж".

"Стадион Уембли ще се върне в частна собственост, а Футболната асоциация ще може да се съсредоточи върху основната си мисия да развива играчи с най-добрите треньори и съоръжения навсякъде в играта, благодарение отчасти на голямата финансова полза, която би се получила от сделката", заяви Хан в послание към феновете на клуба.

"Вярвам, че мнозина, ако не и повечето от вас, също са поддръжници на националните отбори в Англия, затова се надявам да приветствате потенциала на това да стане реалност. Винаги съм знаел, че "Уембли" ще бъде дом на националните национални отбори на Англия. Ще се стремим всеки ден от годината да бъдем най-добрият стопанин на място, което е емблематично и обичано тук и по света.

Полуфиналите и финалът на турнира за Купата на Футболната асоциация на Англия също ще продължат да се играят на легендарния стадион.

Хан увери, че евентуалната покупка на "Уембли" няма нищо общо и с инвестициите му във Фулъм и той ще продължи ангажимента си към футболния клуб.

Ако бизнесменът купи стадиона, отборът му по американски футбол Джаксънвил Джагуарс ще играе някои от срещите си на "Уембли".

"Осигуряването на опции за стадиони в Лондон винаги е било от решаващо значение за НФЛ и в съчетание с 10-годишното ни партньорство с Тотнъм Хотспър, тази нова връзка ще позволи още по-голяма гъвкавост при насрочването на бъдещи игри от НФЛ в Лондон", заяви Марк Уолър, изпълнителен вицепрезидент на НФЛ за международните събития.