Една от водещите издателски компании у нас - "Сиела Норма" АД, ще бъде новият собственик на книжната борса "Искър" в София, която е сред най-големите в страната. Това става ясно от официално съобщение на купувача за сделката, която е била подписана на 19 юни.

Сградата на книжната борса се намира на столичния булевард "Искърско шосе" в квартал "Дружба". Тя разполага с търговски и офис площи, както и със складове, които се отдават под наем. Там се помещават близо 50 от големите издателства и търговци на книжния пазар в България.

Сред наемателите в сградата са издателствата "Просвета", "Кръгозор" и Enthusiast, както и дистрибуторите на книги "БГкнига" и "Сиела".

"Сиела Норма" АД развива дейността си от 35 години, като компанията има издателска дейност и верига книжарници, но има и направление за разработка на софтуерни продукти. В днешния си вид дружеството е създадено след обединението на две компании - "Сиела Софт енд Пъблишинг" и "Норма".

Втората е една от най-старите софтуерни фирми у нас, която е създадена през 1985 година. През 2010 година "Сиела" я придобива.