Фармацевтичният лидер Pfizer ще придобие Anacor Pharmaceuticals за 5,2 милиарда долара. От американската корпорация искат с тази сделка да попълнят списъка с предлаганите от тях продукти с гела за лечение на екземи на Anacor.

Съобщението за намеренията на Pfizer дойдоха месец след като плановете на компанията за купуването на европейския производител на ботокс Allergan се провалиха.

Благодарение на тази информация акциите на Anacor са скочили двойно на фондовия пазар до единична цена от 98,60 долара, пише Reuters. Това е малко под цената, предлагана от Pfizer за акция – 99,25 долара. Сделката се изчислява на сума от 4,45 милиарда долара.

6 банки загубиха над $200 милиона от пропадналата сделка между Pfizer и Allergan

6 банки загубиха над $200 милиона от пропадналата сделка между Pfizer и Allergan

Ето защо

Междувременно американската корпорация потвърди, че е в преговори и с производителя на медикаменти за онкологични заболявания Medivation Inc.

В началото на април придобиването на Allergan от Pfizer беше отменено заради въведените от американските власти мерки, които ограничават т.нар. „корпоративна инверсия”. Тя се отнася до придобиването на чуждестранни фирми от държави с по-ниски данъци от страна на американски такива.

Преди това от американския гигант бяха готови да дадат 160 милиарда долара по договора, за да избегнат високите данъци в Щатите, като преместят седалището си в Ирландия, където е това на Allergan. В европейската страна ставката върху корпоративните налози е 12,5 на сто и е далеч по-ниска от тази в САЩ.