Гермаският гигант Schwarz Gruppe, който е собственик на веригите магазини Lidl и Kaufland, обяви в прессъобщение, че придобива израелската компания за киберсигурност XM Cyber. Според местни медии сделката възлиза на колосалните 700 милиона долара.

Цената обаче има своята основателна причина - рискът от хакерски атаки върху големи бизнеси расте, а в Германия вече има и засегнати големи компании. Така например търговецът на черна и бяла техника Media Markt, който пострада от подобна атака, при която беше блокирана работата на онлайн магазина и бяха необходими 2 седмици за пълното възстановяване на услугите - време на пропуснати сериозни продажби.

Schwarz IT инвестира 570 000 лева и наема 100 души

IT компанията на Lidl и Kaufland инвестира 570 000 лева и наема 100 души

Компанията ще работи по облачни проекти и big data

Компаниите обаче могат не само да губят продажби заради атаки, но и да плащат сериозни суми. Често хакерите крадат данни, за които искат впоследствие откуп - сума, отговаряща на големината на компанията и важността на данните. Така "обезщетението" може да достигне стотици милиони евро и да разклати сериозно засегнатото дружество.

Ето защо от Schwarz Gruppe не чакат атака, за да противодействат - най-голямата компания в сектора на търговията в Европа придобива дружество, създадено като стартъп от бивш шеф на израелските тайни служби "Мосад". XM Cyber е основана от Тамир Пардо - някогашен ръководител на тайните служби на Израел, както и от Ноам Ерез и Боаз Городиски - също представители на тези среди.

Създадена през 2016 година, платформата на XM Cyber симулира организирани атаки срещу компаниите, като по този начин ги подготвя за реални такива. Платформата също така идентифицира слабите места, които могат да станат обект на атака.

Тамид Пардо

Източник: GettyImages

Тамид Пардо

"Екипът на XM Cyber със своите дълбоки технически познания и иновативност ще попълни оптимално IT-портфолиото на компанията", коментира Кристиян Мюлер, председател на СД на Schwarz IT. Тук е мястото да се каже, че Schwarz IT има операции и екипи и в България, така че сделката с XM Cyber вероятно ще засегне под някаква форма и дейността на компанията у нас.

Плановете след сделката са XM Cyber да бъде запазена като отделно дружество и да продължи да обслужва досегашните си клиенти. Ще бъде запазен и екипът от 110 експерти със същата цел - да не бъде усетена разликата от клиентите.