Собственикът на Vivacom и Нова телевизия в крайна сметка няма да придобие мажоритарен дял в българската технологична компания "Телелинк бизнес сървисис груп" ("ТБС Груп"). Преговорите между двете дружества са завършили "с решение консултациите по евентуалното придобиване да бъдат прекратени на този етап", се разбира от изявление на изпълнителния директор на ТБС Иван Житиянов.

"Въпреки положителните изводи относно потенциала за ползотворно комбиниране и допълване на двете компании, проведените разговори показаха разнопосочни стратегически възгледи по някои ключови направления на бизнес развитие и растеж", коментира в съобщението той.

Интересът на "Словения Броудбанд", която притежава дъщерните дружества в България, собственици на "Българска телекомуникационна компания и "Нова Броудкастинг Груп", най-голямата медийна група в България, стана явен през ноември 2021 г.

В родната компания постъпи писмо за намерение за закупуване на мажоритарен пакет "от най-малко 51%". То дойде дни след изявление на съоснователя и собственик на 67% от капитала Любомир Минчев, в което той изразява готовност "да предложим за продажба на БФБ мажоритарен пакет от акции в размер на над 50%, считано от началото на 2022 г."

В изявлението си от вчера Житиянов посочва, че двете компании имат дългогодишни отношения като бизнес партньори. "Вярвам, че проведените разговори ще ни помогнат да работим още по-добре в бъдеще", казва той.

От думите му се разбира още, че компанията все още е отворена към привличането на стратегически инвеститор, но "без да е самоцел, преследвана на всяка цена".

За първото полугодие на 2021 г. компанията, която е собственик и на няколко дъщерни дружества на Балканите, отчита ръст на приходите от 51% до 98,3 млн. лв. и повишение на чистата печалба ot 26,4% до 8,13 млн. лв.

Пазарната капитализация на "Телелинк", която излезе на българската борса едва миналата година, е около 187 млн. лв. Към момента се търгуват свободно малко над 20 процента от акциите ѝ, продадени от Минчев и други акционери.