Българската технологична компания "Телелинк бизнес сървисис груп" ("ТБС Груп") може да има изцяло нов собственик. Интерес към мажоритарен пакет акции на търгуваната на Българската фондова борса е изразила "Словения Броудбанд С.а.р.л.", гласи съобщение до инвеститорите.

В родната компания е постъпило писмо за намерение за закупуване на мажоритарен пакет "от най-малко 51%". Писмото не представлява обвързваща оферта, като наред с други условия, закупуването е предмет и на одобрение от органите по конкуренция, гласи съобщението. От "Телелинк" посочват още, че ще допуснат "Словения Броудбанд" да извършат бизнес, финансов и правен анализ.

"Словения Броудбанд" е регистрирана в Люксембург. Тя притежава дъщерните дружества в България, които са собственици на "Българска телекомуникационна компания и "Нова Броудкастинг Груп", най-голямата медийна група в България.

Третият транш акции на Телелинк Бизнес Сървисис Груп се изкупи за минути

Третият транш акции на Телелинк Бизнес Сървисис Груп се изкупи за минути

875 000 броя съществуващи акции бяха педложен на цена 13,50 лв

Новината за интерес към мажоритарния пакет в "Телелинк" идва дни след изявление на съоснователя и собственик на 67% от капитала Любомир Минчев, в което той изразява готовност "да предложим за продажба на БФБ мажоритарен пакет от акции в размер на над 50%, считано от началото на 2022 г."

"Логично предвид впечатляващия ръст, разширяващото се пазарно присъствие и отличните финансови резултати през последната година "ТБС груп" навлиза все повече и в полезрението на големи международни компании от сферата на ИКТ с изявено присъствие и амбиции на Балканите и европейския пазар като цяло. Считам, че "ТБС груп" е достигнала ниво на развитие, на което такава компания би имала интереса да влезе в ролята на стратегически инвеститор, който да ускори и мултиплицира значително потенциала на "ТБС груп", написа той.

За първото полугодие на 2021 г. компанията, която е собственик и на няколко дъщерни дружества на Балканите, отчита ръст на приходите от 51% до 98,3 млн. лв. и повишение на чистата печалба ot 26,4% до 8,13 млн. лв.

Пазарната капитализация на "Телелинк", която излезе на българската борса едва миналата година, е почти 200 млн. лв. Към момента се търгуват свободно малко над 20 процента от акциите ѝ, продадени от Минчев и други акционери.