Лидерът във фармацевтичната индустрия в България - "Софарма", разширява групата си с придобиването на 100% от производителя "Унифарм". Това става ясно от официално съобщение на компанията до Българската фондова борса (БФБ).

Досега дружеството беше мажоритарен собственик на фирмата, но след тази стъпка групата ще държи всичките й ценни книжа.

"Унифарм" произвежда различни таблетки, течни лекарства, както и концентрати за хемодиализа, като продава продуктите си както у нас, така и извън граница. Две трети от продукцията на фирмата се реализира на пазарите като Русия, Украйна, Грузия, Тунис и други.

Компания за медицински изделия вече е част от Софарма

Компания за медицински изделия вече е част от Софарма

Фармацевтичният гигант продължава с експанзията

Финансовият отчет на фирмата публикуван към 31 май 2016 година показна, че акционерният й капитал възлиза на 6 милиона лева, а активите на дружеството възлизат на над 20 милиона лева. Собственият капитал е 17,8 милиона лева.

Това е поредната сделка за "Софарма" от началото на годината. В групата на компанията влезе производителят на медицински изделия "Медика". През юли българското дружество получи разрешение за придобиването на сръбския дистрибутор на лекарства "Лековит".

През март от дружеството обявиха, че ще купят веригата аптеки "ФармаСтор". През лятото обаче от Комисията за защита на конкуренцията спряха сделката.

КЗК отлага решението за придобиването на "ФармаСтор" от "Софарма"

КЗК отлага решението за придобиването на "ФармаСтор" от "Софарма"

Комисията ще прави задълбочено проучване