Българската фармацевтична компания "Софарма" приключи поглъщането на производителя на медицински изделия "Медика". Преобразуването вече е вписано в Търговския регистър, съобщиха от компанията.

Сделката бе одобрена от Комисията по финансов надзор още през април. Според нея всички активи на "Медика" ще преминат към "Софарма". Акционерите в погълнатата компания пък ще станат собственици на акции във фармацевтичния гигант.

"Медика" изработва разноообразни медицински изделия: бинтове, памучни продукти, пластири, ластични продукти, продукти от марля, хирургични конци, автоаптечки, комплекти за оказване на първа помощ, стерилни превръзки.

Компанията произвежда и лекарства, хранителни добавки и козметични продукти. Производството е съсредоточено основно в Сандански.

Продажбите на "Медика" са за 8.6 млн. лв., а печалбата достига 1.14 млн. лв. на годишна база, показва отчетът на дружеството.

Софарма продължава с пазарната експанзия, като освен в България, тя притежава фирми от фармацевтичния бранш в Сърбия и Молдова. Компанията е водещ производител и дистрибутор на лекарства на Балканите.