Столичният “София хотел Балкан”е напът да се превърне в част от най-голямата хотелска верига в света. Европейските антитръстови регулатори предстои да дадат разрешение за придобиването на неговата компания майка Starwood Hotels and Resorts Worldwide от американската верига Marriott International, пише Reuters.

Сделката между двата гиганта е за 12,5 милиарда долара. След като тя бъде осъществена Marriott, която държи марката Ritz-Carlton, и Starwood, която е собственик на брандовете Sheraton и Westin, ще се обединят в най-голямата хотелска компания. Заедно те ще разполагат с над 5500 хотела и 1,1 милиона стаи в цял свят.

Общата платформа ще помогне на двете вериги да обединят сили срещу новите конкуренти на пазара, като интернет платформата за намиране на места за настанявания Airbnb, както и други сайтове за пътувания, като Booking и Tripadvisor.

Според запознати Европейската комисия (ЕК) няма да свиква специална среща по въпроса със сливането на двете компании. Обикновено такава се прави само, когато има съмнения, че дадена сделка може да наруши европейските принципи на свободната конкуренция.

Регулаторите на ЕС трябва да излязат с официално решение до 27 юни. Тези в САЩ и Канада вече дадоха своето съгласие за сделката.

Още през ноември миналата година стана ясно, че американската верига Marriott е проявила интерес към закупуването на конкурента си Starwood. Тогава веригата предложи първоначална цена от 12,2 милиарда долара ,за да стане собственик на конкурента си.

През март тази година обаче китайското застрахователно дружество Anbang заяви, че е готово да плати 13 милиарда долара, за да прибодие Starwood. След няколко наддавания обаче в крайна сметка ръководството на Anbang се отказа от сделката и “освободи място” на Marriott.