Японският гигант Sony Group купува американския разработчик на видеоигри Bungie, който стои зад популярната поредица Destiny, в сделка за $3,6 милиарда, предават световните медии.

Сделката е третото по-съществено придобиване в сегмента на видеоигрите от този месец. Преди това стана ясно, че Microsoft купува Activision Blizzard за $69 милиарда, а Take Two Interactive - Zynga.

Покупката на Bungie ще даде на Sony правата върху една от най-популярните видеоигри за стреляне от първо лице, която е основен конкурент на Call of Duty, която сега е собственост на основния конкурент на Sony чрез придобиването на Activision, пише Bloomberg.

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

След новината акциите на Activision поскъпнаха с 38%

От своя страна Microsoft се ангажира да пусне поне следващите три игри от поредицата Call of Duty на конзолите PlayStation на Sony. Microsoft обаче все пак може да реши да остави игрите ексклузивно на своите конзоли Xbox.

Bungie не е първото студио за видеоигри, което Sony купува, но със сигурност е най-голямото поне през последното десетилетие. Японският гигант обикновено се спира на не толкова утвърдени студиа, каквито бяха Naughty Dog и Guerrilla Games.

Sony има и миноритарни дялове в някои по-големи компании за игри като Epic Games - авторът на хитовата Fortnite.

Базираната във Вашингтон Bungie е основана през 1991 година. Именно тази компания помогна на Xbox да се отличи с играта си Halo. След това бе закупена от Мicrosoft, а по-късно се отдели и остана самостоятелна.

Sony е големият губещ след най-масивната технологична сделка в историята

Производителят на PlayStation е големият губещ след най-масивната технологична сделка в историята

Японският конгломерат загуби $20 милиарда от капитализацията си