Турският доставчик на телевизионни услуги Turksat ще последва българския пример и ще изпрати сателити в Космоса чрез компанията на предприемача Илън Мъск SpaceX. Той вчера бе на официално посещение в Анкара, по време на което се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган, както и членове на кабинета.

Двамата са обсъждали възможни съвместни действия между турски компании от една страна и SpaceX и Tesla от друга. Както Money.bg писа, преди дни Ердоган нареди да започне производството на турски автомобил.

Сътрудничество ще има и с Turksat. През юни т.г. ракета Falcon 9 на SpaceX изстреля в Космоса първия български комуникационен сателит - BulgariaSat-1 на Bulsatcom. След срещата в Анкара стана ясно, че компанията на Илън Мъск ще изстреля и два сателита на Turksat - 5A и 5B. Първият ще излети през 2020 г., а вторият - през 2021 г. Поръчката официално е спечелена от Airbus, но гигантът е избрал за подизпълнител SpaceX. Двата сателита ще бъдат изстреляни също с ракети Falcon 9.

Междувременно SpaceX планира първото си пътуване до Марс през 2022 г., като на борда ще има единствено товар. Две години по-късно до Червената планета трябва да полетят и хора.

След срещата стана ясно, че Ердоган и Мъск са обсъждали и електрически автомобили.