Японският концерн Toshiba тихо напусна бизнеса с лаптопи веднъж завинаги миналата седмица, приключвайки една 35-годишна техонологична и производствена история.

Toshiba, един от най-старите производители на персонални компютри, съобщи, че се е оттеглил напълно от РС пазара. Този бизнес на компанията вече е изцяло под контрола на Sharp, информира The Verge.

Sharp взема РС бизнеса на Toshiba

Sharp взема РС бизнеса на Toshiba

Под контрола на Foxconn компанията се връща на този пазар

Преди две години Toshiba продаде 80,1% дял от дъщерната си фирма Toshiba Client Solutions на Sharp за 36 милиона долара, а Sharp преименува подразделението Dynabook.

Sharp упражни правото си да изкупи останалите 19,1% от акциите през юни, а Toshiba пусна изявление на 4 август, че сделката е приключила

"В резултат на този трансфер Dynabook се превърна в изцяло дъщерно дружество на Sharp", казват в изявлението на Toshiba.

През 80-те години на миналия век Toshiba стана един от първите производители на лаптопи и в продължение на десетилетия беше сред най-големите играчи на световния РС пазар.

Компанията направи първия си компютър лаптоп през 1985 г . T1100 можеше да се похвали с вътрешни акумулаторни батерии, 3,5-инчова дискета и 256K памет. 20-годишната ретроспектива на ComputerWorld заа T1100 отбелязва, че ръководителите на Toshiba не бяха сигурни в преносимия компютър, но в крайна сметка се появиха и започнаха да продават T1100 за около 2000 долара.

През 90-те години на миналия век и началото на 2000-те Toshiba беше сред топ производителите на персонални компютри. Но тъй като все повече играчи се втурнаха на пазара и поради предлаганите по-малко уникални функции, лаптопите на Toshiba намалиха своята популярност. До момента, в който компанията продаде своя дял на Sharp, делът на Toshiba в пазара на персонални компютри се е намалил от пика си от реализирани 17,7 милиона компютъра през 2011г., до около 1,4 милиона продадени през 2017 година.

Toshiba съкращава 7 000 работни места и продава активи на Острова и в САЩ

Toshiba съкращава 7 000 работни места и продава активи на Острова и в САЩ

Компанията готви обратно изкупуване на до 40 процента от акциите си

В момента Sharp, вече единствен собственик на някогашния PC бизнес на Toshiba, сега Dynabook, от своя страна е под контрола на тайванската компания Foxconn.