Японската Sharp Corp обяви, че ще придобие бизнеса за персонални компютри на Toshiba Corp за 36 милиона долара. Компанията подчертава, че възстановява присъствието си на пазара на персонални компютри под контрола на Foxconn и отбелязвайки връщане към бизнеса, който напусна преди осем години.

Sharp ще плати 4 милиарда йени (36,47 милиона долара) за 80,1 процента от акциите, се казва в изявление на компанията във вторник, съобщава Reuters.

Sharp някога бe известен като голям световен производител на висококачествени телевизори и потребителска електроника. Но под натиска азиатските си конкуренти от Южна Корея и Китай излезе от пазара на персонални компютри през 2010 година.

Sharp пожела РС бизнеса на Toshiba

Sharp пожела РС бизнеса на Toshiba

Подкрепена от Foxconn, компанията има шансове на пазара

Преди две години японската компания бе купена от тайванската Foxconn (Hon Hai Precision Industry Co Ltd) и с подкрепата на новия си мажоритарен собственик иска отново да се намеси на РС пазара.

Източници на агенцията заявиха, че базираният в Осака производител на електроника ще може да използва мащаба на Foxconn, най-големият производител по възлагане на поръчки и основен доставчик на Apple Inc, да произвежда евтини компютри. Точно като Sharp е способен да прави в областта на телевизорите.