Турция планира да започне реализацията на проекти за строителство на втора и трета атомна електроцентрала (АЕЦ) в страната до пет години. Това казва министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар в интервю за вестник Sabah.

По думите му, "интерес към проекта за строителство на втората атомна електроцентрала в черноморската провинция Синоп проявяват Русия, Южна Корея и Франция. Освен това, с Китай от години продължават преговорите по проекта за изграждане на трета атомна електроцентрала в европейската част на Турция.

Турция съобщи кога ще заработи международният газов хъб с руски газ

Турция съобщи кога ще заработи международният газов хъб с руски газ

Страната вече променя свои закони във връзка с хъба

Правителството на страната иска да подготви междуправителствени споразумения и да ги изпрати за одобрение в парламента", посочва турският министър. Той припомня, че споразумението с Русия за АЕЦ "Аккую" е подписано още през 2010 г., а за подготовката на проекта, получаването на разрешителни и извършването на подготвителна работа на поземления участък са необходими още три до пет години.

"Планираме в периода от 2023 г. до 2028 г. да бъдат получени лицензи за втора и трета атомни електроцентрали и да започне процесът на полагане на фундамента на обектите", отбелязва министърът на енергетиката на Турция.

"Росатом" започна изграждането на четвърти енергоблок на първата атомна електроцентрала в Турция

"Росатом" започна изграждането на четвърти енергоблок на първата атомна електроцентрала в Турция

На строителната площадка в момента работят над 20 000 специалисти

Предвижда се новите две турски АЕЦ да бъдат с мощност като на първата - АЕЦ "Аккую", чийто първи енергоблок е планиран да бъде пуснат в експлоатация през октомври 2024 година.

Проектът за строителство на първата турска атомна електроцентрала се реализира въз основа на междуправителствено споразумение за сътрудничество, сключено между Руската федерация и Турция през май 2010 година. АЕЦ "Аккую", след като бъде завършена изцяло, ще се състои от четири енергоблока с руски атомни реактори ВВЕР от поколение "3+". Мощността на всеки блок ще бъде 1200 MW.

След въвеждане в експлоатация и досигане на пълна мощност, АЕЦ "Аккую" ще произвежда около 35 милиарда kWh годишно и ще осигурява около 10% от потребностите на Турция от електроенергия.

Турция обмисля строителство и на трета АЕЦ  - отново с помощта на Русия

Турция обмисля строителство и на трета АЕЦ - отново с помощта на Русия

Това е заявил турският президент