Стартира строителството на четвърти енергоблок на първата атомна електроцентрала в Турция - АЕЦ "Аккую". 

"Атомната електроцентрала "Аккую" е най-голямата еднократна инвестиция в историята на Турция. При експлоатация на четирите енергоблока те ще осигуряват до 10% от потреблението на енергия в страната. "Аккую" ще предотврати 128 милиона тона вредни емисии на година, а за 60 години експлоатация - 2,4 милиарда тона. В проекта се използват съвременни реактори тип ВВЕР-1200 от поколение 3+ с най-високите стандарти за безопасност. По този начин ние поддържаме безопасността на енергоснабдяването с помощта на екологично чист, конкурентоспособен и надежден източник на енергия", отбеляза министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез.

"Росатом" започна изграждането на първата АЕЦ в Египет

"Росатом" започна изграждането на първата АЕЦ в Египет

Очаква се тя да донесе приходи от 264 милиарда долара за египетската държава

На строителната площадка в момента работят над 20 000 специалисти, като близо 80% от тях са граждани на Турция. Проектът е най-големият работодател в провинция Мерсин, споредо ценка на Фонда за социална защита и държавно осигуряване на страната. Към строителството са привлечени стотици турски предприятия, които доставят материали, оборудване и различни услуги. Обемът на поръчките към турските доставчици вече надхвърля 3 милиарда долара.

Генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов посочи, че изграждането на ядрената инфраструктурапо проекта ще се извършва едновременно на четирите енергоблока.

"Турция избра съвременните и надеждни ядрени технологии и така създаде условия за енергийната си стабилност за десетилетия напред", обяви той.

Лицензията за строителството на четвърти енергоблок бе издадена от Агенцията за ядрено регулиране на страната през октомври 2021 г. След като бяха извършени редица подготвителни дейности, сега в основите на енергоблока ще бъдат излети 17 000 куб. метрабетон.

"Росатом" ще строи АЕЦ специално за "Газпром"

"Росатом" ще строи АЕЦ специално за "Газпром"

Възможно е изграждането на нова АЕЦ в Западен Сибир

Проектът се реализира в тясно сътрудничество с Министерството на енергетиката и природните ресурси и редица други отговорни институции в Турция, след съгласуване с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Очаква се първи енергоблок на АЕЦ "Аккую" да бъде пуснат в експлоатация през следващата година.