Започна строителството на първата ядрена централа в Египет. Тя ще бъде изграждена в близост до град Ел Дабаа на Средиземно море, съобщи онлайн изданието "Ал Масри Ал-Йом".

Управлението за ядрените централи обяви началото на изливането на бетон за съоръжението, което е важна част от стратегията за устойчиво развитие на северноафриканската страна "Визия 2030", предаде БТА.

"Росатом" ще строи АЕЦ специално за "Газпром"

"Росатом" ще строи АЕЦ специално за "Газпром"

Възможно е изграждането на нова АЕЦ в Западен Сибир

Руската корпорация "Росатом", която ще изгради централата, получи разрешение за строежа на първия реактор в края на юни 2022 г. Искането за старт на проекта беше подадено на 1 януари 2019 г. До средата на 2021 г. бяха подготвени докладите за безопасност и се провери съответствието им с критериите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Египет и Русия подписаха споразумение за започване на работа по проекта през 2017 г. Според плановете съоръжението ще заработи с пълния си капацитет от 4800 мегавата до 2030 г.

"Росатом" ще произвежда оборудване за най-мощния в света атомен ледоразбивач

"Росатом" ще произвежда оборудване за най-мощния в света атомен ледоразбивач

Дължината на бъдещия атомен кораб е 209,2 м, с максимална ширина 48 метра

В рамките на 60-годишния живот на четирите 1200-мегаватови блока на електроцентралата се очаква тя да донесе приходи от 264 милиарда долара за египетската държава. Собственик на съоръжението ще бъде Управлението за атомни електроцентрали (NPPA).