Турция води преговори с руската държавна корпорация "Росатом" за изграждането на втора атомна електроцентрала в района на Синоп в Северна Турция на брега на Черно море - поради огромния опит на руската компания, придобит по време на изпълнението на проекта за строителство на първата турска АЕЦ "Аккую" в Южната част на страната. Това е съобщил за ТАСС министърът на енергетиката и природните ресурси на страната Алпарслан Байрактар.

"Понастоящем преговаряме с "Росатом", защото руската компания има огромен опит при строителството на АЕЦ "Аккую", казва Байрактар, посочвайки, че от компанията "Аккую" са професионалисти и инженери.

Същевременно турският министър допълва, че към проекта за втора АЕЦ проявяват интерес и компании от Китай и Южна Корея, като интересът на Сеул датира още преди десет години.

"Ние сме на етап, в който водим преговори с всички заинтересовани страни. Разбира се, бихме искали да получим по-изгодни предложения по отношение на по-голяма локализация - при проекта "Аккую" постигнахме определена локализация", обяснява Алпарслан Байрактар.

"Росатом" предвижда да строи нова АЕЦ в Далечния Изток - колко ще струва грандиозния проект

"Росатом" предвижда да строи нова АЕЦ в Далечния Изток - колко ще струва грандиозния проект

Срокът за пускане в експлоатация и начина на финансиране още не са уточнени официално

По думите на министъра, Турция "би искала повече възможности за заетост за хората в страната, както и създаване на бизнес възможности за малки и средни предприятия, строителни и други промишлени компании и производители.

Бихме искали да създадем по-широка ядрена екосистема в Турция. И в тези преговори по проекта за втора АЕЦ бихме искали да видим и по-конкурентни цени на електроенергията. Но така или иначе, ние сме заинтересовани да развиваме проекти за АЕЦ в Турция и смятам, че атомната енергетика е необходима на Турция за успешен енергиен преход до 2050 г.", отбелязва Алпарслан Байрактар.

Ще припомним, че пъpви eнepгoблoĸ на АЕЦ "Аккую" e плaниpaн дa бъдe пycнaт в eĸcплoaтaция пpeз oĸтoмвpи 2024 гoдинa.

Пpoeĸтът зa cтpoитeлcтвo нa пъpвaтa тypcĸa aтoмнa eлeĸтpoцeнтpaлa ce peaлизиpa въз ocнoвa нa мeждyпpaвитeлcтвeнo cпopaзyмeниe зa cътpyдничecтвo, cĸлючeнo мeждy Pycĸaтa фeдepaция и Typция пpeз мaй 2010 гoдинa. AEЦ "Aĸĸyю", cлeд ĸaтo бъдe зaвъpшeнa изцялo, щe ce cъcтoи oт чeтиpи eнepгoблoĸa c pycĸи aтoмни peaĸтopи BBEP oт пoĸoлeниe "3+". Moщнocттa нa вceĸи блoĸ щe бъдe 1200 МW.

Cлeд въвeждaнe в eĸcплoaтaция и дocигaнe нa пълнa мoщнocт, AEЦ "Aĸĸyю" щe пpoизвeждa oĸoлo 35 милиapдa kWh гoдишнo и щe ocигypявa oĸoлo 10% oт пoтpeбнocтитe нa Typция oт eлeĸтpoeнepгия.

Турция обяви, че до 5 години започва строителство на още две АЕЦ - сравнително близо до България

Турция обяви, че до 5 години започва строителство на още две АЕЦ - сравнително близо до България

Кои страни са кандидати за реализация на проектите