Турция може да се откаже от покупката на американските изтребители F-16 и да обмисли варианти за замяна, включително с други американски самолети или руски изтребители. Това коментира за РИА Новости Чагри Ерхан, член на Съвета за сигурност и външна политика към президента на Турция.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в интервю за турската телевизия NTV, че САЩ не могат да продадат изтребители F-16 на Турция без одобрението на Конгреса, и че опасенията на законодателите трябва да се имат предвид.

"Смятам, че след земетресенията, Турция е много вероятно да се откаже от поръчка за изтребители F-16, защото общата цена е 20 милиарда долара", казва Ерхан пред руската медия. По думите му, турското правителство е направило грешка, като е поискало от Вашингтон самолети F-16, които Конгресът все още отказва да предостави под "един или друг претекст" и които, казва Ерхан, са "остарели и неконкурентоспособни в сравнение с други самолети".

Производството на изтребителите F-16 за България започва тази година

Производството на изтребителите F-16 за България започва тази година

Lockheed Martin произвежда по 4 самолета на месец

"Турция би трябвало незабавно да промени решението си относно F-16. Например, имаше вариант за обсъждане за закупуване на изтребители F-35. Турция имаше очаквания от американската програмата (за F-35). Сега има други опции, например китайският боен самолет, който беше продаден на Пакистан. Има и вариант за руски самолети, а също и за изтребителя Eurofighter", обяснява Чагри Ерхан.

По-рано САЩ официално уведомиха Турция за изключването й от програмата за доставка на най-новите изтребители F-35, поради закупуването от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Вашингтон анулира съвместния меморандум за F-35 с Турция, като го подписа с другите седем партньори по проекта F-35 - Великобритания, Италия, Холандия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия. Турският президент Реджеп Ердоган впоследствие обяви предложението на САЩ за закупуване от Турция на други изтребители - но не пето, а четвърто поколение, т.е. F-16. Предстои въпросът да бъде съгласуван в Конгреса на САЩ. Държавният департамент лобира за него, убеждавайки конгресмените, че сделката "е в интерес Вашингтон".

Сърбия се отказва от покупката на руски изтребители МиГ-29, заради самолети от Франция

Сърбия се отказва от покупката на руски изтребители МиГ-29, заради самолети от Франция

Това е заявил президентът на страната Александър Вучич