Точната дата на доставката на първите изтребители F-16 Block 70 е въпрос на договорка между правителствата на САЩ и на България. Това което се знае със сигурност е, че частите за изтребителите за България вече са в завода в Грийнвил, Южна Каролина и тази година самолетът "ще бъде качен на производствената линия". Това каза в специално интервю за Военния телевизионен канал Джонатан Лин, мениджър бизнес развитие за България на компанията Lockheed Martin.

Той поясни, че американската компания произвежда по 4 самолета на месец, след като веригите за доставки са вече възстановени.

Водят се преговори между представители на двете правителства за втора партида от 8 самолета, допълни Джонатан Лин.

Първият български пилот вече завърши обучението си в САЩ за пилотиране на модерния изтребител, каза още Лин. Никой не се наема обаче да каже кога точно българските пилоти ще могат да летят на новите изтребители.

F-16 Block 70 е най-модерен изтребител от 4-то поколение, като от най-забележителните неща при него е радарът, който е умалено копие на радара на изтребителя от 5-то поколение. Системата за сигурност на пилотите при полет също е подобрена, отбеляза мениджърът бизнес развитие за България на Lockheed Martin.

САЩ одобриха продажбата на още 8 изтребителя Ф-16 на България

САЩ одобриха продажбата на още 8 изтребителя Ф-16 на България

Главният изпълнител ще бъде "Локхийд Мартин"