Френската банка Credit Agricole прояви интерес към германската финансова институция Commerzbank, предава Reuters, като цитира думи на изпълнителния директор Филип Брасак пред вестник Handelsblatt.

В европейската финансова преса от известно време циркулират слухове, че германското правителство, което притежава 15% от Commerzbank, се готви да продаде своя дял.

В интервю пред германския вестник Брасак посочва, че би желал френската банка да бъде по-добре позиционирана в Германия, както е в Италия. Стратегическия план на Credit Agricole гласи, че банката ще се фокусира върху самостоятелен растеж до 2019 г. "Но това не означава, че няма да разгледаме интересни възможности", казва Брасак.

Италианската UniCredit също е заявила на официален Берлин, че е заинтересована за евентуално сливане, което би създало една от най-големите европейски банки.

Междувременно германското правителство отрече твърдения, че предпочита сливане с френската BNP Paribas.

Към момента Германия притежава малко над 15% от банката, а инвеститорите Blackrock и Cerberus около 5%. Приблизително половината акции са собственост на институционални инвеститори, а около 25% на частни, повечето от които базирани в Германия, показват данни от страницата на банката.