Съпредседателят на щатската правителствена комисия, която следи за спазването на човешките права и върховенството на закона в Китай, настоя администрацията на президента Доналд Тръмп да направи анализ на последиците за националната сигурност от планираната продажба на Central European Media Group Enterprises (CME) на чешкия конгломерат PPF Group, предава Reuters.

Сенатор Марко Рубио твърди, че чешката компания работи като "прокси на Китай в Чехия", а притежаваните от фонда телекоми работят с Huawei Technologies Co. по изграждането на 5G мрежи.

AT&T договори продажбата на мажоритарния си дял в CME на PPF Group, собственост на Петр Келнер, най-богатият чех. Самата CME, която отчита около 97 млн. потребители в Централна и Източна Европа, притежава българската bTV Media Group. В България фондът на Келнер притежава и телекома Telenor, а по-рано искаше да придобие и "Нова броудкастинг груп". Сделката обаче бе блокирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а по-късно бе продадена на Кирил и Георги Домусчиеви.

AT&T отказва коментар. PPF казва, че Рубио разчита на "невярна информация" от чешки политици. Компанията твърди, че само е наследила технологиите на Huawei, като част от придобиването на активите на Telenor в България и още четири държави в региона миналата година.

По-рано CME съобщи, че очаква приключване на сделката до средата на 2020 г.

Петр Келнер официално става собственик на bTV до средата на годината

Петр Келнер официално става собственик на bTV до средата на годината

От CME очакват сделката да бъде приключена до лятото

Рубио посочва, че дъщерната на PPF компания Home Credit е наела компания за връзки с обществеността, чиято цел е "да манипулира чешкото обществено мнение и да представя Китай в позитивна светлина. Тази работа включва шпионирането на чешки политици, натиск над медии да спират материали, настроени критично към Китай и създаването на нов тинк-танк, Sinoskop, в който работят предубедени анализтори, които да влияят върху обществения дебат".

По думите му, администрацията на Тръмп трябва да разгледа сделката, тъй като тя ще "подкопае американските интереси в областта на националната сигурност, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай".

Как най-богатият чех Петър Келнер може да пострада от войната на Запада с Huawei?

Как най-богатият чех Петър Келнер може да пострада от войната на Запада с Huawei?

Милиардерът притежава кредитен бизнес за $13 милиарда в Китай