Vivacom придобива изцяло Net1 и ComNet Sofia — два доставчика на интернет и телевизия, които работят в София. "Сделката е част от стратегията на компанията да предоставя пакетни услуги и да бъде предпочитан доставчик за осигуряването на всички телекомуникационни нужди на едно домакинство или бизнес", посочват от компанията в съобщение до медиите.

Net1 е сред водещите локални оператори на територията на град София с 13-годишен опит в предоставянето на интернет и телевизия за домашни потребители, както и в разработването на интегрирани телеком решения за бизнес клиенти, с гарантирани параметри и ниво на техническо обслужване, телефония, IT поддръжка, видеонаблюдение за бизнеса и други.

През последните години обаче компанията е затруднено състояние, като въпреки приходите от почти 20 млн. лв., тя реализира загуба от 1,8 млн. лв. През 2017 г., точно на десетата ѝ годишнина, тя бе продадена за символична стойност от основателя ѝ Стефан Войнов на новосъздаденото дружество АСМЕ. От създаването си Net1 работи на загуба. Към края на 2019 г. за нея работят 209 служители, а активите ѝ са оценени на 18 млн. лв.

Comnet Sofia е доставчик на интернет и телевизия от ново поколение със собствена оптична мрежа от типа Fiber-to-The-Building (FTTB). Компанията е далеч по-малка, а приходите ѝ към края на 2019 г. възлизат на 1,57 млн. лв.

Сделката подлежи на одобрение от страна на регулаторните органи, като произнасянето им се очаква през 2021 г.

Vivacom наскоро бе придобита от United Group, един от големите телекомуникационни и медийни оператори в Югоизточна Европа. Компанията придоби и най-голямата медийна група в България — "Нова Броудкастинг Груп", както и редица печатни издания, включително в-к "Телеграф".

Рекордно бързо КЗК одобри мегасделката между собственика на Vivacom и "Нова телевизия"

Рекордно бързо КЗК одобри мегасделката между собственика на Vivacom и "Нова телевизия"

Комисията за защита на конкуренцията не видя нищо притеснително в нея