Volkswagen планира да закупи 20% от китайската компания за производство на автомобилни батерии Guoxuan Hugh-tech, предаде Reuters, позовавайки се на два свои източника. Това е част от усилията на концерна, насочени към производството на електромобили.

Целта на компанията чрез първото си закупуване на дял на производител на батерии е да улесни производството и продажбата на необходимите 1,5 млн. нови електромобила за местния пазар към 2025 г. Батериите ще бъдат използвани също и в хибридите на гиганта.

Въпреки че Guoxuan e листната на борсата в Шенжен, очакванията са сделката да се случи чрез частно изкупуване на нейни акции при намалена цена. Общата сума на транзакцията ще е вероятно по-ниска от 600 млн. долара, като се има предвид пазарната капитализация на Guoxuan от 2,8 млрд. долара.

Volkswagen търси 2500 специалисти по електроника през 2020-а

Volkswagen търси 2500 специалисти по електроника през 2020-а

Компанията се развива като пълен доставчик на хардуер, софтуер и IT услуги

Тепърва изкупуването им трябва да бъде одобрено от местния регулатор. Ако то премине през него, Volkswagen ще се превърне във втория най-голям акционер в Guoxuan след Zhuhai Guoxuan Trading с 25%. След сделката акциите на производителя на батерии поскъпнаха с 10%.

Guoxuan а третата по големина компания в сегмента след CATL и BYD. Тя е базирана в Хефей, където Volkswagen произвежда електромобили съвместно с JAC Motor. По-рано концернът инвестира 2,5 млрд. долара в съвместен завод със SAIC Motor, който ще произвежда по 300 хил. автомобила, а освен това увеличава и производството си на електромобили в югоизточния град Фошан, където пък си партнира с FAW Group.

Volkswagen залага на Китай в производството на електромобили и иска да конкурира Tesla там

Volkswagen залага на Китай в производството на електромобили и иска да конкурира Tesla там

Компанията иска да прави по 1 милион такива коли до 2022-а

Компанията работи и с CATL за доставката на батерии, а през миналата година от борда на гиганта намекнаха, че тя може да изгради и собствен завод за тях в Китай.