Германският концерн Volkswagen планира да увеличи производството на електрически автомобили до около 1 милион броя през 2022 година и да превърне Китай в ключов пазар за тази своя цел, конкурирайки се с Tesla там. Това пише Reuters.

Европейската компания подготвя два китайски завода, които трябва да започнат работа през следващата година. Те ще имат капацитет от 600 000 автомобила. Това ще ѝ помогне да се превърне в един от лидерите на пазара на електромобили в бъдеще и да изпревари американския пионер.

Tesla ще търси възможност да достигне целта си от 500 000 коли годишно, като се надява, че за това ще ѝ помогне новата ѝ база в Шанхай.

Volkswagen от своя страна ще отвори своите заводи в азиатската държава в градовете Антин и Фошун.

Според анализатори вече съществуващите мощности на традиционните автомобилни производители ще им помогнат по-бързо да наваксат на пазара на електрически коли за разлика от стартиращите компании.

"Да произвеждаш коли е трудно. Промяната към електромобилите ще е скъпа и вероятно ще бъде водена от традиционните производители", посочва Мак Уарбъртън от Bernstein Research.