Производителят на алкохолни напитки - "ВП Брандс Интернешънъл", бившият "Винпром Пещера", иска да закупи най-големия производител на натурален и органичен оцет на българския пазар - "Веда". Това става ясно от последното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) след направен подробен анализ на пазара.

"ВП Брандс" има дългогодишно присъствие на българския пазар за високоалкохолни напитки и вина. Освен това оперира на над 80 пазара по света. От началото на 2022 година компанията е на пазара и с нискоалкохолни напитки от типа "ready to drink", станали популярни в последните години.

Производителят с около 75 години история зад гърба си, притежава 8 завода на в страната и отчита 80% ръст на продажбите за последните 5 години.

"Веда" е основана преди близо 30 години и притежава производствена база край Плевен.

Справка в Търговския регистър показва, че за 2021 година компанията има продажби за малко над 6 милиона лева, осъществени в България и страните от ЕС. Нетната печалба за миналата година расте скромно до малко над 1.1 милиона лева.

От прегледа на антимонополния регулатор става ясно, че се очаква концентрацията да окаже въздействие върху националния пазар на производство и продажба на едро на бутилиран оцет и заместители на оцета в България.