Германският автомобилен производител Volkswagen води преговори за придобиване на дял в руската ГАЗ, съобщава Reuters, цитирайки свои източници.

ГАЗ, която произвежда камиони, е част от групата Basic Elements със собственик руския бизнесмен Олег Дерипаска. Двете компании вече са си партнирали.

Източник на агенцията посочва, че все още не е ясно колко голям дял иска VW, нито каква е стойността на евентуалната сделка. ГАЗ, Basic Elements и VW отказаха коментар.

"Има разговори, опитват се да стигнат до споразумение. Дерипаска отдавна търси партньор, а VW няма такъв в Русия", казва един от източниците.

Друг, който е близък до германския концерн, потвърди, че се готви сделка, но посочи, че освен големината на дяла и сумата, има и друг въпрос, който трябва да бъде внимателно обмислен.

Придобиване на дял в руско дружество би показало, че големите западни компании отново възобновяват инвестициите в Русия въпреки политическото напрежение покрай Украйна и обвиненията, че Кремъл се меси в избори в други страни.

Други световни автомобилни производители вече имат дялове в руски дружества. Най-голямата компания в областта в Русия - Автоваз, е под контрола на Renault-Nissan, а производителят на камиони Камаз е частично притежаван от Daimler.Продажбите на автомобили в Русия, които от 2015 г. насам се свиваха, през тази показаха признаци на възстановяване, като се покачиха със 17.3% през октомври спрямо година по-рано - до общо 148 597 автомобила. Това е осмият пореден месец на покачване.

VW вече е голям инвеститор в Русия, като концернът е налял 1.75 милиарда евро там. Компанията притежава завод за автомобили и друг за двигатели в Калуга, на около 150 км южно от Москва.

В рамките на досегашната си договорка с ГАЗ, руската компания сглобява автомобили на Skoda и VW, a германският производител доставя 2-литрови дизелови двигатели.

Škoda печели повече от VW. И във Волфсбург са бесни

Škoda печели повече от VW. И във Волфсбург са бесни

Подбиват ли чехите продажбите на германския бранд?